Nieuws


De laatste nieuwsberichten. Automatisch op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van coöperatie WOW.

Theo de Bruijn: “Als je binnen bent laat het niet meer los!”

Na het initiatief van Wanka, kwam al snel Theo de Bruijn (Sleedoornplantsoen 5) bij het projectteam van het warmtenet. Scherp, vindingrijk en deskundig. Hij brengt waardevolle kennis en ervaring in op het gebied van vastgoedbeheer en procesmanagement. We stelden hem 3 vragen.

Hoe ben je betrokken geraakt bij WOW?

“Ik had een artikel over de plannen voor een warmtenet gelezen in de krant. In 2017 organiseerde initiatiefnemer en buurtgenoot Wanka een bewonersavond om deze te presenteren. Op die avond werden mogelijke vervolgstappen besproken en was de vraag wie daar wat in wilde betekenen. Daar is het plan van de bewonerscoöperatie geboren en ik heb me gemeld om dat (en later veel meer) te onderzoeken. Als je binnen bent laat het niet meer los!”

Wat was een uitdaging bij het ontwikkelen van de plannen?

“We doen iets wat in Nederland niet of nauwelijks gedaan is. Een coöperatief warmtenet samen met de buurt en dan ook nog in bestaande woningen. De warmtenetten die er zijn, zijn allemaal vooraf gebouwd in nieuwbouwwijken. Dus elke keer moeten we iets oplossen waar nog geen oplossingen voor is. Van organisatievorm tot wijze van huis aansluiten. Niets ligt daarvoor standaard op de plank. Het is ook nog eens heel ongebruikelijk dat bewoners zo’n project trekken.

Het is fantastisch om een voorbeeld te zijn in Nederland. We hebben al veel andere buurtinitiatieven op weg kunnen helpen. Door met hen onze ervaringen te delen, en de geleerde lessen. Hierdoor gaat het bij anderen veel sneller.”

Wat was een speciaal moment?

“Dat was in juni 2018, toen we de buurtbewoners om toestemming vroegen om de subsidie ‘Programma Aardgasvrije Wijken’ aan te vragen. Een groot deel van de bewoners zei vrijwel direct ja. En het is ook telkens weer een mooi moment als blijkt hoe deskundig we geworden zijn, zeker ook ten opzichte van bestaande warmtebedrijven. Het lukt ons daardoor regelmatig om door onjuiste verhalen heen te prikken.”

<< Naar 3 vragen aan Wanka, naar 3 vragen aan Tim >>

Terug naar nieuwsoverzicht