Nieuws


De laatste nieuwsberichten van Warmtebedrijf WOW. Automatisch op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Teamlid Tim: “De toegevoegde waarde buurtbewoners als kartrekkers is goed te zien.”

Waar zouden we zijn zonder Tim? Precies op het juiste moment vonden we elkaar. Of vond Tim ons. Net voor de werving zou gaan starten, benaderde hij het WOW-team of er plek was voor een stagiair. Natuurlijk was die er. Werving, techniek, secretariaat, Tim is overal actief. We stelden hem 3 vragen.

Je komt niet uit de wijk, maar zet je toch 40 uur in de week in voor WOW. Hoe ben je betrokken geraakt?

“Het is mijn afstudeerstage. Ik volg de master milieuwetenschappen aan de Universiteit Wageningen en verdiep me al langer in de energietransitie. Mijn masterscriptie schreef ik over de participatie van omwonenden bij zon- en windprojecten: hoe ervaren zij de participatietrajecten? En hoe eerlijk verloopt die participatie? Van daaruit is het balletje gaan rollen en kwam ik dit project in de Benedenbuurt tegen. Ik luister goed naar de vragen waar buurtbewoners mee komen en probeer daar op systematische wijze uit naar boven te halen waar de zorgen zitten.”

Wat valt je op aan het project?

“Met alleen het einddoel ‘van het aardgas af’ van de overheid, hadden veel woningeigenaren in de wijk nog geen idee hoe ze zelf van het aardgas af konden. In de Benedenbuurt is het pad naar aardgasvrij heel concreet en komen woningeigenaren daardoor ook echt in beweging.

Ik vind het heel interessant om te zien hoe dit project op een coöperatieve manier wordt aangepakt. Je kunt in dit project goed zien wat de toegevoegde waarde is van buurtbewoners als kartrekkers. Ik zou wel durven zeggen dat zonder de lokale kennis, van mensen uit de wijk, dit project nooit zo succesvol was geweest als het tot nu toe is.”

Je bent zelf jong. Zie je een verschil tussen jongeren en ouderen, hoe zij naar de energietransitie kijken?

“In de Benedenbuurt zie ik dat eigenlijk alle leeftijdsgroepen dezelfde urgentie voelen bij ‘van het aardgas af’. Veel mensen hebben zorgen over de afhankelijkheid van het Russisch gas en de stijgende kosten van aardgas. Ook zorgen over de klimaatverandering spelen een grote rol om mee te doen met dit project. Ik vind het goed om te zien dat de urgentie in alle verschillende leeftijdsgroepen aanwezig is; zo is de warmtetransitie niet alleen een ding voor een bepaalde leeftijdsgroep maar kan iedereen in de wijk meedoen – ongeacht de leeftijd; iets wat uiteindelijk ook cruciaal is voor het slagen van een wijkaanpak.”

>> Naar 3 vragen aan Theo

Terug naar nieuwsoverzicht